مقالات یو پی اس

انکودر

Baumer-Encoder-radelect
Rate this post

انکودر ( Encoder ) یک نوع خاصی از سنسور هامی باشد که اطلاعات موقعیت را دریافت کرده و این اطلاعات را به تجهیزات دیگر رله می کند. انکودر ها جهت تشخیص موقعیت (position )، سرعت ( velocity) و جهت گردش شفت موتور direction) و سایر تجهیزات متحرک مکانیکی استفاده میشود. آن ها اطلاعات لازم برای کنترل دقیق سرعت در اپلیکیشن های مثل موقعیت یابی یک میز گردان rotary table، برداشتن و در جایی گذاشتن pick and place، مونتاژ ماشین آلات، بسته بندی، روباتیک و غیره را ایجاد می کنند.

انکودر چرخشی چیست؟

انکودر چرخشی یا همان انکودر دوار که از نوع انکودر شفت دار است که توسط همین شفت به موتور متصل شده است ویژگی این این انکودر این است که دارای یک محفظه و یک چرخ روتور می باشد که این چرخ در اطراف محور موجود در ساختار انکودر در حال چرخش است که حرکت چرخش ها ملاکی برای تعیین سرعت ،پوریشن و اطلاعات دیگر حرکتی می باشد.نکته قابل توجه این است که عملکرد داخلی همه ی انکودرها از همانند یکدیگر است و از یک روش پیروی می کند برای مثال انکودرهای مطلق،مغناطیسی،افزایشی و نوری همانند یکدیگر عمل می کنند و تفاوت در نحوه اتصال آن ها به دستگاه ها سبب می شود که فیزیک متفاوتی نسبت به یکدیگر داشته باشند.

انکودر افزایشی چیست؟

انکودرهای افزایشی تنهای یک مدل از انکودر ها بوده است که در آن نیاز به اندازه گیری سرعت،زاویه و موقعیت حرکت یک نوار نقاله،بازوی روباتهای صنعتی، موقعیت حرکت لیفتراک های صنعتی، ماشین های cnc، آسانسورها، ماشین های بسته بندی، ماشین های چاپ و بی نهایت پروژه و نیاز های متفاوت در صنعت که در هرکدام استفاده های متفاوتی از انکودر می شود، انکودرهای افزایشی یکی از چند مدل انکودرهای موجود در صنعت می باشد.

حتما بخوانید:  دیود (Diode) چیست و چگونه کار می کند؟

Decoder چیست؟

در مدار منطقی رمزگشا یا دیکودر مداری است که دارای n پایه ورودی و حداکثر  n^2 (ان به توان ۲) پایه خروجی است که بسته به ترکیب سیگنال‌های ورودی، در هر لحظه تنها یکی از  n^2 (ان به توان ۲) فعال می‌شود. دیکودرها دارای انواع دو به چهار، سه به هشت، چهار به شانزده و … هستند.

Encoder چیست؟

مداری است که  n^2 (ان به توان ۲) پایه ورودی و n پایه خروجی دارد. مدار انکودر عکس عمل دیکودر را انجام می‌دهد. مدار انکودر، سیگنال‌های باینریهای چندگانه ورودی را به یک عدد کوچکتر فشرده می‌کند. در هر لحظه تنها یکی از ورودی‌ها می‌تواند مقدار «۱» داشته باشد و بقیه ورویها باید در حالت «۰» باشند. در صورتیکه چند ورودی به صورت همزمان در حالت «۱» قرار داشته باشند، آن ورودی که اولویت بالاتری نسبت به بقیه دارد در مدار اثر می‌گذارد. به چنین مداری، انکودر با اولیت گفته می‌شود.

انکودر خطی چیست؟

انکودر خطی برای اندازه گیری طول مسیر حرکت استفاده می شود. یکی از کاربردهایش  برای اندازه گیری حرکت طولی جک های هیدرولیک است.

انکودر در اولویت چیست؟

در طراحی دیجیتال، رمزگذار ( به انگلیسی: encoder ) مداری است که ۲n خط ورودی و n خط خروجی دارد. مدار انکودر عکس عمل دیکودر را انجام می‌دهد. مدار انکودر، سیگنال‌های باینریهایچندگانه ورودی را به یک عدد کوچکتر فشرده می‌کند. در هر لحظه تنها یکی از ورودی‌ها می‌تواند مقدار «1» داشته باشد و بقیه ورودی‌ها باید در حالت «0» باشند. در صورتیکه چند ورودی به صورت همزمان در حالت «1» قرار داشته باشند، آن ورودی که اولویت بالاتری نسبت به بقیه دارد در مدار اثر می‌گذارد. به چنین مداری، انکودر با اولیت گفته می‌شود.

حتما بخوانید:  سلکتور سوئیچ چیست؟ Selector Switch

مدار انکودر چیست؟

به طور کلی انکودر به تجهیزی گفته می‌شود که یک حرکت مکانیکی (خطی و دورانی) را به سیگنال الکتریکی تبدیل کرده تا بتوان مشخصه های متفاوتی را از آن سیگنال مورد استفاده قرار داد، یا به طور ساده تر انکودرها وسیله ای هستند که حرکت دورانی یا خطی را به سیگنال دیجیتالی ۰ یا ۱ تبدیل می‌کنند البته ناگفته نماند که بعضی از انکودر ها خروجی آنالوگ (۰ تا ۱۰ ولت و یا ۴ تا ۲۰میلی آمپر) دارند.

کاربرد انکودرها در سروو موتور ها مثال ساده و فراوان این کاربرد می‌باشد که خروجی انکودر به اینورتر مخصوص سروو منتقل می‌شود. در اتوماسیون صنعتی از انکودر استفاده های بسیاری می‌شود و تا جایی این کاربرد در اتوماسیون مهم بوده که در صنایع بسته بندی و دستگاه های صنعتی که نیاز به اندازه گیری سرعت و موقعیت است از انکودر های مختلف استفاده می‌کنند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *